21 April 2010

Segong


Venue : Segong
Tarikh : 18 Mac 2010, Ahad
Masa : 1430
Cuaca : Panas dan berawan
Rider : 2 org


1. Kami singgah ke tempat riadah Jalan Sungai Adis /Buan.


2. Rehat sebentar ambil nafas. Jalan aspal, tetapi kontur jalan yang sering naik cukup melelahkan


3.


4. Ingatkan free, rupanya ada bayaran masuk. Kemudahan juga disediakan untuk pengunjung yang ingin bermalam dan berkayak.


5.


6.


7. Pertandingan MTB juga pernah dianjurkan di trek ini. Boleh dikatakan trek ini mempunyai ciri-ciri rut yang lengkap bagi peminat sepeda lasak.


8. Keseluruhan medan trek ini adalah berkontur landai, flat. Terdapat juga bukit yang perlu di climb, curam tapi boleh di konker. Banyak descent yang sangat miring dan licin, oleh itu jangan tak pakai safety.


9. Akar-akar pokok menjalar sepanjang singletrack Segong, section ini memang sesuai kalau nak train skill dan keseimbangan ketika ride. Pastikan angin tayar cukup, kalau tidak kaboooom..


10. Ade menanjak dengan perlahan dan cermat untuk melepasi bahagian bump ini. Permukaan tanah yang gembur dan poros menyebabkan sukar untuk melepasi benda2 technical mcm ni. Tapi takpe, kalau fail, ulang sampai lepas..


11.


12.


13. Section ini cukup curam, mmg betul betul curam. But don't let the mind take over your body, in mountain biking, SOMETIMES, you have to let your gut to lead you,


14. Because, after you force yourself to overcome your fear, there will be some harmonious payoff ready for you. For us that day, we get to soak ourselves in a big, clear and refreshing river.


15. Zoom sikit muka hero melaya ni..


16. Macamlah terrer sangat mamat ni..



12 April 2010

Padangpan 11 April 2010

Aku memang malas nak update blog
Nak upload gambar pun malas.
Tapi sebab hard disk laptop aku makin sarat, aku pun upload gambar ni, kalau hard disk aku berkapasiti beratus-ratus gig, alamatnya tahun depan baru aku tergerak nak upload.

Trail Padangpan ni memang mencabar endurance diri. Kalau rider tak cukup nafas, memang patut surrender pada 1/3 permulaan trek. Tapi yang tak best tentang trek ini adalah kekurangan singletrack dan tidak cukup mencabar dari segi technical.. Kalau Ade, pejam mata pun boleh gohead.


Ade mengetuai ride kali ini



Pada permulaan trail memang le mudah, tak keluar peluh pun. Bermula dengan jalan yang berpasir yang beratus meter panjangnya. Sepertigaan rut ini diselang seli dengan cabaran menaik dan menurun, namun semuanya dapat dilepasi, stamina masih banyak..

Si Winson yang kali pertama ride di Padangpan.


Teruskan Winson, dekat nak sampai dah


Kemudian dirt road menunggu para rider. Permukaan berbatu kasar yang diselang seli dengan descent dan ascent benar benar mencabar keupayaan betis dan jantung.

Ade mengecek pressure tayar. Keras dah tuuu..



Terdapat anak2 sungai kecil yang perlu diredah sepanjang 1/3 trail.


Aku sempat posing dengan basikal Ade.


We have to enter this singletrack before reaching the "climbing all the way trail". Singletrack ini tak lah panjang, lebih kurang 50m ride, kami terpaksa menolak sepeda kami kerana track yang agak steep dan licin.

Selepas menolak sepeda lebih kurang 10 minit, kami kembali meredah dirt road yang hampir keseluruhan medannya berkontur menaik.
Winson dan Ade tolak basikal atas jambatan yang macam nak runtuh. Safety first bro.


Teruskan raja bukit


Laju pakcik, laju laju pakcik


The most crucial skill in mountain biking, tolak basikal


Sampai di puncak, kami sempat mengambil gambar kenangan, berehat sekejap dan terus menerus perjalanan downhill sepanjang lebih kurang 2km hingga ke titik start.



10 April 2010

Kampung Baki Lama (Ensengei)

Sunday,4th April 2008

Finding the way into Kampung Baki was quite confusing because there ws noAdd Image signboard for the place, but the matter solved by asking the local.

There was no problem during the ride because it was our second time riding the track.

Ade and I were the Penunjuk Jalan.


Can't see the singletrack because of the bushes. The trail's surface consist more declivious than ascent line.


Going deeper into the jungle, you will find more nice singletrack and pretty incredible trails.







You can nail almost all the trail but some, you do it by old fashion way.







From here, the trail become wider and easier.




We finish the loop within 3 hours.

Next ride?

Padangpan...?

There was an error in this gadget

chitchat


ShoutMix chat widget

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP